In de hedendaagse (bio)farmaceutische en biotechnologische markt is de balans vinden tussen duurzaamheid, veiligheid en flexibiliteit cruciaal. Het inzetten van single-use componenten en assemblies die Hitma aanbiedt draagt hier positief aan bij. De overgang naar single-use systemen is niet alleen een stap voorwaarts in het verminderen van de milieubelasting door traditionele systemen zoals roestvrij staal (RVS), maar ook in het waarborgen van de productintegriteit door het risico op contaminatie en lekkages te verminderen. Daarnaast zijn single-use systemen momenteel nog de goedkoopste optie voor veel startups, als ook in bepaalde processen van grotere bedrijven.
Duurzaamheid
De milieubelasting van single-use systemen verschilt van die van traditionele RVS systemen. Onderzoek uit 2009 (Rawlings & Pora) laat zien dat RVS systemen relatief veel energie verbruiken vanwege de sterilisatie en schoonmaak ervan. Echter, voor het materiaalgebruik scoren de single-use systemen weer veel hoger. Uiteindelijk bleek in dit onderzoek dat het energieverbruik van multiple-use systemen over het algemeen genomen bijna 50% hoger was. Dit is een belangrijke overweging voor (bio)farmaceutische bedrijven die door regelgeving gebonden zijn aan bepaalde standaarden maar streven naar groenere productiemethoden. Hier is nog wel een wereld te winnen, door bijvoorbeeld overtollige, ongebruikte componenten te recyclen of duurzamere materialen zoals bioplastics te gaan gebruiken.
Veiligheid
Kruisbesmetting, ook wel contaminatie genoemd, van een product is een groot aandachtspunt in de (bio)farmaceutische en biotechnologische sector. Deze kunnen namelijk leiden tot kostbare productiestops en zelfs afkeuring van een geproduceerde batch met medicatie. Voor RVS reactoren moet een specifiek schoonmaakprotocol worden gebruikt, aangepast op de reactor of het systeem waarvoor het gebruikt wordt. Operators moeten getraind worden om deze protocollen op de juiste manier uit te voeren, zonder contaminatie te veroorzaken of restanten van schoonmaakmiddelen over het hoofd te zien. Daarnaast moeten alle aansluitingen op de RVS apparaten op de juiste manier gemaakt worden, dat wil zeggen zonder risico op contaminatie of lekkages. Dit moet worden gedaan in schone ruimtes met speciale faciliteiten voor onder andere luchtreiniging en koeling en verwarming. Uit onderzoek bleek dat deze clean rooms de grootste energieslurpers zijn en daardoor veel milieu-impact hebben.
Single-use systemen verminderen het risico op kruisbesmetting aanzienlijk omdat elk component slechts eenmaal wordt gebruikt en vervolgens wordt vervangen. Dit waarborgt een hoge mate van productintegriteit en voldoet aan de strenge industrienormen. Bovendien kunnen verschillende single-use componenten tot één zogenaamde assembly extern worden samengesteld in plaats van het systeem zelf in huis te assembleren. Dit gebeurt door getrainde operators bij gespecialiseerde partijen, waardoor het risico op verkeerde aansluitingen ook daalt. Ook dit gebeurd in clean rooms, echter worden deze vaak langere tijd achter elkaar en daardoor efficiënter gebruikt dan de clean rooms bij bedrijven. Daardoor kan de milieubelasting voor single-use systemen nog verlaagd worden.
De snelheid waarmee nieuwe oplossingen kunnen worden geïmplementeerd is hoog en het geeft bedrijven de mogelijkheid om snel te reageren op marktveranderingen en maatschappelijke ontwikkelingen.
Flexibiliteit
De ontwikkelingen binnen de single-use technologie zijn opmerkelijk. Nieuwe materialen en ontwerpen zorgen voor een verbeterde prestatie en flexibiliteit. De snelheid waarmee nieuwe oplossingen kunnen worden geïmplementeerd is hoog en het geeft bedrijven de mogelijkheid om snel te reageren op marktveranderingen en maatschappelijke ontwikkelingen, zoals we bij de afgelopen pandemie gezien hebben. Het stelt ze in staat om snel te schakelen tussen verschillende productieprocessen zonder veel downtime en om in kleinere batches te produceren. Dit is vooral belangrijk in een snel veranderende markt waar time-to-market een belangrijke factor is en een groot voordeel ten opzichte van multiple-use systemen. Deze komen in beeld bij het opschalen naar grotere productievolumes en zijn daarom meer een lange-termijn optie.
Hitma en UltraPure International
De samenwerking tussen Hitma en zusterbedrijf Ultrapure International (UPI) zorgt voor een naadloze integratie van single-use assemblies in bestaande processen. Met de expertise van UPI in de productie en de product- en marktkennis van de single-use specialisten Hitma kunnen klanten vertrouwen op hoogwaardige, duurzame en kosteneffectieve oplossingen. We denken niet alleen mee met het ontwerp, maar ook nemen we het verwachtte verbruik en de planning van de leveringen mee om zo eventuele afvalstromen te reduceren.
De toekomst van de (bio)farmaceutische en biotechnologische productie ligt in single-use technologieën. Door de kosten te verlagen, de efficiëntie te verhogen en de duurzaamheid te bevorderen, zetten Hitma en Ultrapure International zich in voor het leveren van innovatieve oplossingen die voldoen aan de behoeften van deze dynamische markt.