All products
Hitma Single Use
2024-08-13 16:00:00

Achema 2024: Leveranciers presenteren innovatieve producten en plannen op gebied van duurzaamheid en AI

Average reading time 3,5 minutes By Liesbeth Gebuijs on 13 August 2024

Afgelopen Juni was de Achema in Frankfurt, hét wereldplatform voor de procesindustrie. Deze driejaarlijkse beurs is een van de grootste van Europa met diverse hallen vol met exposanten uit de chemische en farmaceutische industrie en de biotechnologie. De vorige editie in 2022 (een jaar uitgesteld vanwege corona) trok meer dan 70.000 bezoekers uit 127 verschillende landen. Dit jaar waren Hitma specialisten Katrien, Janna, Kevin, Rick en Patrick van de partij. Ik interviewde mijn collega’s over hun ervaringen tijdens de beurs en heb de antwoorden samengevat.

Leveranciers ontmoeten
De collega’s die voor de eerste keer de Achema bezochten werden omvergeblazen door de enorme omvang van de beurs. Het aantal exposanten en bezoekers is bijna niet te vergelijken met de veel kleinere (bio)farmabeurzen in Nederland. De grootte is dan wel gelijk het voordeel van de beurs: je kan in een paar dagen tijd heel veel verschillende Hitma leveranciers ontmoeten die je normaal niet tegenkomt. Vooral de leveranciers buiten Europa zie je meestal niet in levenden lijve, maar deze zijn vaak wel aanwezig op de Achema. Voor Hitma is het belangrijk om de relaties met leveranciers goed te onderhouden. Een beurs als de Achema is de ideale plek voor inhoudelijke discussies over de samenwerking en (nieuwe) producten, maar ook voor een kletspraatje. Uiteindelijk doen mensen zaken met mensen, dus persoonlijk contact kan het verschil maken.

Omdat de beurs zo groot is hadden mijn collega’s een strategie bedacht: in de app van de beurs kijken waar de belangrijkste leveranciers stonden en deze opzoeken zonder teveel afgeleid te worden door andere stands. Als ze toch interessante stands tegenkwamen, schreven ze die op om ze op een later moment te bezoeken. Een aantal belangrijke leveranciers van Hitma op de Achema waren CPC, AdvantaPure en Saint-Gobain. PendoTECH organiseerde zelfs een distributeursoverleg tijdens de beurs waarbij uitleg van de nieuwe visie en focus en het productassortiment centraal stonden. Daarnaast hebben de distributeurs tijdens een kookworkshop onder leiding van een chef een maaltijd bereid, waardoor iedereen elkaar op een informele manier beter kon leren kennen.

Nieuwe ontwikkelingen en producten
Ook met belangrijke producten kon beter kennisgemaakt worden tijdens de beurs. Veel leveranciers presenteerden hun hele productassortiment, waardoor mijn collega’s weer up-to-date zijn met alle bestaande single-use producten en hun mogelijkheden. Vooral het zien, voelen en uitproberen van producten geeft een beter beeld dan het zien van een product op een brochure of website. Maar de Achema is vooral een plaats om nieuwe producten te introduceren. Zo demonstreerde AdvantaPure hun nieuwe, innovatieve AdvantaPass-systeem. Dit is een soort sluis om vloeistoffen door slangen veilig en steriel van de ene cleanroom naar de andere te pompen. Mijn collega’s waren onder de indruk van hoe eenvoudig dit systeem geïmplementeerd kan worden toen ze zelf aan de slag gingen met de AdvantaPass. Een andere innovatie die hun aandacht trok is de MicroCNX micro-connector van CPC. Een zeer kleine (1/16” hose barb) connector die gebruikt kan worden voor steriele connecties in flow applicaties. Daar tegenover staat de nieuwe AseptiQuik W met 1.5” hose barb aansluiting voor verbindingen tussen grote slangen. Goed om te zien dat onze leveranciers oplossingen hebben of ontwikkelingen voor alle toepassingen, groot of klein!

Naast deze producten merkten mijn collega’s ook trends op tijdens de Achema. Er is bijvoorbeeld steeds meer focus op duurzaamheid en ook onze leveranciers besteden hier meer aandacht en middelen aan. Enkele leveranciers maken hier al behoorlijke stappen in met recyclingprogramma’s van overgebleven materialen en beperking van hun watergebruik en carbon footprint. Daarnaast lijkt AI een steeds grotere rol te gaan spelen. Machine learning wordt bijvoorbeeld al gebruikt om van verzamelde (onderzoeks)data te leren. Ook vindt meer en meer robotisering plaats van (bio)farmaceutische processen. Deze trends zullen de (bio)farmaceutische industrie zeker gaan beïnvloeden in de komende jaren.

Al met al dus een zeer interessant bezoek aan de Achema 2024 waar mijn collega’s veel mensen, producten en ontwikkelingen hebben gezien. Hier hopen ze onze klanten weer nóg beter mee van dienst te kunnen zijn. Interesse in de genoemde producten of advies nodig met betrekking tot andere single-use producten? Neem dan contact met ons op!

Liesbeth Gebuijs
If you found this interesting, read my other blog articles here.